Zoek
Filters

Risotto met bloemkoolrijst

Voor 4 personen

Wat heb je nodig:

  • 150 g risotto rijst (bij voorkeur volwaardige rijst)
  • 250 g bloemkool
  • 1 gele paprika
  • 200 g verse spinazie
  • 250 g kastanje champignons
  • 1 grote ui
  • ¼ tbsp sambal (tbsp = tablespoon = 15 g, gebruik maatschepjes !)
  • ¼ tbsp gember pasta (of verse gember)
  • 2 limoenen
  • 1 brikje sojaroom light (200 ml)
  • 1 blokje vetarme groentebouillon
  • 1 glas witte wijn (150 ml)
  • 1 blikje ansjovis (uitgelekt 30g)
  • Peper
  • Zout
  • Cayennepeper
  • 20 scampi
  • 2 tbsp olijfolie
  • 1 bosje koriander

 

Hoe maak je het:

 Snij, weeg en prepareer eerst al je ingrediënten. Risotto vraagt fijngesneden groenten

(blokjes van 0.5 op 0.5 cm is perfect)

 

-      Rijst afwegen

-      Bloemkool tot rijst draaien in de veggiricer van lékué

-      Ui en gele paprika in fijne blokjes snijden

-      Champignons in kleine blokjes snijden

-      Spinazie fijn hakken

-      Bouillonblokje oplossen in 750 ml kokend water

-      De zeste van de limoenen raspen en de rest persen

-      De ansjovis afdoppen en in kleine stukjes snijden

-      De scampi's pellen en het darmkanaal verwijderen

-      De korianderblaadjes plukken en in stukjes scheuren of knippen

 

Marineer de scampi's in het limoensap. Kruiden met cayennepeper en wat zout.

 

Verhit de 2 eetlepels olie in een grote risottopan of gietijzeren pot (ik gebruik de Featherweights Stoofpot 28cm). Voeg de gemberpasta, sambal  en 3 eetlepels van de gesnipperde ui/paprika toe. Laat dit even bakken tot je ui licht glazig wordt. Voeg nu de rauwe risottorijst toe. Laat het geheel nu bakken tot de rijstkorrels glazig en blinkend worden. Daarna ga je in stappen te werk.

 

1)    Voeg het glas witte wijn en 100 ml bouillon toe, laat bakken tot het vocht is opgenomen in de rijst en de groenten. (duurt ongeveer 3 minuten)

2)    Voeg de rest van de gesnipperde ui/paprika toe, roerbak het geheel een minuut of 2 en voeg opnieuw 200 ml bouillon toe. Laat weer bakken tot het vocht is opgenomen in de rijst en de groenten. (duurt ongeveer 3 minuten)

3)    Intussen hebben de scampi’s lang genoeg gemarineerd. Gebruik de marinade om bij de rijst te gieten en voeg de limoen zeste eveneens toe. Voeg samen met de marinade ook 200 ml bouillon toe en laat weer bakken tot het vocht is opgenomen in de rijst en de groenten.

Doe ondertussen de scampi’s in de Airfryer en laat ze 9 min bakken op 180°C.

4)    Voeg nu de champignons en stukjes ansjovis toe roerbak het geheel en voeg 200 ml light room toe. Laat opnieuw bakken tot het vocht is opgenomen in de rijst en de groenten. (duurt ongeveer 3 minuten).

5)    Voeg als laatste de gesnipperde spinazie toe en roer goed om tot de spinazie geslonken is.

6)    Nu moet je gaan proeven, is je rijst gaar? Dan kan je verder, zo niet dan blijf je om de 3 minuten een beetje bouillon toevoegen tot je rijst gaar is.

7)    Als de rijst gaar is haal je de pot van het vuur en voeg je de bloemkoolrijst toe, deze mag niet meer meebakken! Zet een deksel op je pot en laat alles 5 min rusten.

 

Vlak voor je serveert voeg je de geplukte koriander toe.

 

TIP:

-      Gebruik handige hulpjes zoals de maatschepjes, de Veggie Rices en eventueel de Börner mandoline om super fijne blokjes te snijden.

-      Meet en weeg alle ingrediënten goed af en zet alles vooraf klaar, dat werkt eens zo makkelijk.

Wil je weten of dit recept ook in jouw individuele afslankstrategie past? Boek een consult bij je persoonlijke diëtiste of maak een afspraak voor een gratis dieetdiagnose. 

Toon als
Sorteren op
Tonen per pagina